FOOD & FUTURE na "taśmie filmowej"

Miniony rok upłynął nam pod znakiem wyjątkowego projektu. Nie mogąc ruszyć w świat, by odkrywać nowe kulinarne
perełki, wybraliśmy się w nieco inną podróż – podróż do przyszłości. Tak powstał cykl #50FOODandFUTURE. 

Przyglądając się współczesnym trendom, poszukiwaniom dyktowanym przez zmiany klimatu i dążeniom, które mają
na celu uczynienie naszego życia i gotowania bardziej zrównoważonym, ale i poszukując polskich firm, które mają
swój wkład w kształtowanie tego, co znajduje się na stołach, talerzach czy w kieliszkach, odmieniliśmy foodową i okołofoodową
przyszłość przez wiele przypadków.

Wśród bohaterów naszych reportaży znaleźli się nowocześni ekologiczni rolnicy, innowacyjni hodowcy, liderzy pszczelarstwa, producenci wyznaczający przyszłość akwakultury oraz twórcy rewolucyjnych zamienników mięsa, superfoodów, personalizowanych diet pudełkowych czy nowoczesnych suplementów diety, polscy winiarze, producenci piwa i alkoholi ze światowymi ambicjami, promotorzy kuchni roślinnej i filozofii zero waste, a także innowacyjni designerzy czy firmy, które postawiły na biodegradowalne opakowania. W naszym cyklu nie zabrakło również nietuzinkowych szefów kuchni, którzy rzucają wyzwanie przyszłości. Bo przecież któż lepiej niż oni posługuje się uniwersalnym językiem kuchni, który pozwala z dań i ich składników uczynić nośnik nowych idei i posłać je w tej ucieleśnionej formie dalej w świat?

Dlatego właśnie szefom kuchni przy współpracy z bohaterami cyklu #50FOODandFUTURE przypadło w udziale podsumowanie
tego poświęconego kuchni jutra cyklu spotkań. Zadania tego podjęli się nagrodzeni gwiazdkami Michelin szefowie kuchni, laureaci światowego rankingu Top 100 The Best Chef Awards oraz najbardziej uznane postacie polskiej sceny kulinarnej: Floriano Pellegrino z restauracji Bros’, Fatmata Binta z Fulani Kitchen, Andrea Camastra z Nuty, Przemysław Klima z nagrodzonej gwiazdką Michelin krakowskiej Bottiglierii 1881, Beata Śniechowska z wrocławskiej Młodej Polski oraz gospodarze Rabie Abed Alsalam z Conceptu 13 i Darek Barański z Hotelu Warszawa. Przyszłość w dziesięciu odsłonach zaserwowali oni w jednym z najbardziej znanych budynków współczesnej Warszawy – DH Vitkac.

Dania powstały przy współudziale: Pora na Pola, Urbanika Farms, Sie.jemy, Antonius Caviar, Pasieki Rodziny Sadowskich

Partnerami FOOD & FUTURE byli: Cisowianka Perlage, BNP Paribas, Audi, Gaggenau, BUH Przyjazne Państwo, Penfolds. Future Hospitality Partner – VITKAC, Restauracja Concept 13

Zobaczcie film z wydarzenia FOOD & FUTURE i przeczytajcie o nim w 55. edycji FOOD & FRIENDS.

TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
REALIZACJA FILMU: FRAME BY FRAME