ZUPA SELEROWA Z KAWIOREM Z PSTRĄGA I RZEŻUCHĄ

Łagodna i lekka zupa, w której dominuje smak selera. Aby była stuprocentowym sukcesem, warto przyrządzić ją na dobrym bulionie. Może być warzywny, dzięki czemu zupa przypadnie do gustu wegetarianom. Entuzjastom mięsa polecamy z kolei wyrazisty bulion drobiowy. Rzeżucha dobrze przełamuje kolor zupy, a kawior z pstrąga sprawia, że ma ona ciekawą konsystencję.


Obierz i pokroj na mniejsze kawałki seler, ziemniaki i cebulę • Rozgrzej olej i zeszklij cebulę • Dodaj seler, ziemniaki i bulion • Gotuj na wolnym ogniu, aż seler zmięknie • Zmiksuj na gładką masę • Dolej śmietanę i zagotuj • Dopraw solą i pieprzem.

GRZANKI Z KOZIM SEREM: Ułoż na chlebie kozi ser i polej miodem • Zapiekaj w 200°C, aż ser się roztopi i nabierze koloru.

SPOSÓB PODANIA: Nalej zupę do talerzy, dodaj kawior i posyp rzeżuchą • Podawaj z ciepłym chlebem z kozim serem