Koszyk

×

SMAŻONY SANDACZ Z SURÓWKĄ Z RZEPY

SANDACZ Z SURÓWKĄ

(4 porcje)

600 g filetu z sandacza
ze skórą
masło
olej
1 kolba kukurydzy
2 rzepy
2 jabłka
kawałek kabaczka
(ok. 6 cm)
12 fasolek szparagowych
1-2 cebule sałatkowe
75 ml orzechów laskowych
200 ml drobno pokrojonej
młodej kapusty
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
150 ml crème fraîche
2 łyżki posiekanego koperku
i pietruszki

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Kolbę kukurydzy włóż na 30 minut do zimnej wody • Zgrilluj ją na grillu lub w piekarniku w temperaturze 200°C (10-20 minut) • Umyte jabłka, rzepę oraz kabaczek pokrój w cienkie plastry, a następnie drobno posiekaj • Wymieszaj i skrop sokiem z cytryny • Ugotuj fasolkę szparagową i drobno ją pokrój • Posiekaj cebulę • Dodaj fasolkę, rzepę i kapustę do reszty warzyw • Upraż orzechy laskowe i je posiekaj • Crème fraîche wymieszaj z koperkiem i pietruszką • Podsmaż rybę skórą do dołu na rozgrzanym maśle • Przewróć filet na drugą stronę i smaż, by był jednolicie rumiany • Posól go • Dopraw surówkę solą i pieprzem, odrobiną oleju i ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny • Oddziel ziarna kukurydzy od kolby • Ułóż rybę na środku talerza, a obok niego nałóż surówkę • Dookoła rozsyp ziarna kukurydzy i uprażone orzechy laskowe • Podawaj z crème fraîche z ziołami.

Więcej podobnych przepisów