SAŁATKA ZE SŁONYMI WIŚNIAMI I GRILLOWANYM HALLOUMI

Ugotuj kuskus z laską cynamonu według wskazówek podanych na opakowaniu • Odcedź wodę i odstaw kuskus do ostygnięcia • Opłucz i oczyść brokuł: odetnij różyczki, a łodygę obierz i drobno posiekaj • Na odrobinie oliwy z oliwek smaż drobno posiekane części z wyciśniętym czosnkiem, aż będą miękkie • Posyp solą, pieprzem i wymieszaj z kuskusem perłowym • Następnie usmaż różyczki brokułu • Opłucz sałatę i odwiruj ją do sucha, a następnie połóż ją na półmisku i wymieszaj z pozostałymi składnikami • Pokrój halloumi na plastry i grilluj na patelni z obu stron.

DRESSING: Wymieszaj musztardę z miodem i octem balsamicznym • Dodaj oliwę i wymieszaj na jednolitą masę • Dopraw solą. 

SŁONE WIŚNIE: Wiśnie dokładnie opłucz • Umyj słoik z pokrywką i wysterylizuj go we wrzącej wodzie • Na spód słoika wsyp sól, a następnie układaj warstwami wiśnie i sól • Uzupełnij wodą tak, aby przykryła wiśnie • Aby owoce nie wypływały na powierzchnię, obciąż je plastikowym woreczkiem wypełnionym wodą • Zakręć pokrywkę, wstrząśnij słoikiem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie • Opłucz wiśnie przed podaniem.

SPOSÓB PODANIA: Wymieszaj sałatkę • Na górze połóż orzechy, wiśnie i odrobinę pietruszki • Podawaj z dressingiem.

Powiązane