Koszyk

×

PRZEGRZEBEK Z CYTRUSAMI I FENKUŁEM

Przegrzebek z cytrusami i fenkułem

(4 porcje)

4 przegrzebki
1 pomelo
1/2 limonki
1/2  cytryny
1/2  korzenia fenkułu
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oleju rzepakowego

MAJONEZ
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu jabłkowego
100 ml oleju rzepakowego
sól i pieprz

DO PODANIA
1/2 łyżeczki drobno posiekanej
papryczki chili
rzeżucha
oliwa z oliwek i sól

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIA: DAVID BACK

MAJONEZ: Do miski włóż żółtko, musztardę i ocet winny • Ubijaj, dodając cienkim strumieniem olej rzepakowy • Dopraw solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Pokrój fenkuł tak cienko, jak to tylko możliwe, a następnie marynuj go w occie jabłkowym i oleju rzepakowym co najmniej 30 minut • Obierz i filetuj (pokrój na małe cząstki) pomelo, limonkę i cytrynę • Każdego przegrzebka pokrój na 3 plastry • W misce lub na talerzu ułóż warstwami owoc cytrusowy, fenkuł i przegrzebki • Polej odrobiną oliwy z oliwek • Do każdej porcji dodaj troszkę majonezu • Posyp solą i pieprzem • Tuż przed podaniem posyp danie odrobiną chili i rzeżuchy.
 

Więcej podobnych przepisów