Koszyk

×

LETNI TORT

letni_tort

(8-10 kawałków)

SPÓD TORTU
3 jajka
200 ml cukru
100 ml mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia

NADZIENIE
1 l śmietany
1 l malin
2 łyżki cukru
świeże owoce jagodowe, 
np. jagody, maliny,
truskawki, porzeczki
 

 

ZDJĘCIE: MALOU HOLM
PRZEPIS: ELIZABETH FOLKESSON

 

SPÓD TORTU: Nastaw piekarnik na temperaturę 175ºC • Ubij jajka z cukrem na puszystą masę • Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i dodaj do jajek z cukrem • Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą, a następnie przełóż do niej ciasto • Piecz przez 30 minut • Odstaw, aby ciasto ostygło.

SKŁADANIE CIASTA: Wystudzone ciasto przekrój tak, aby uzyskać trzy warstwy • Ubij śmietanę • Do miski włóż maliny, dodaj cukier i rozgnieć • Wymieszaj rozgniecione maliny z połową śmietany i rozprowadź tę masę na spodzie tortu • Połóż drugą warstwę ciasta i rozprowadź na nim śmietanę z malinami • Następnie umieść na niej trzecią warstwę ciasta, a resztę śmietany rozprowadź na górze tortu i po bokach • Udekoruj świeżymi owocami.
 

Więcej podobnych przepisów