Koszyk

×

KNEDEL ZE SZCZUPAKA Z KURKAMI, SOSEM RAKOWYM I BRUKSELKĄ

Szczupak

(10 porcji)

KNEDEL
550 g filetu ze szczupaka
250 ml mleka
290 g miękkiego masła
4 żółtka
175 g mąki pszennej
10 g soli
pieprz biały
gałka muszkatołowa
250 ml śmietany 30%

SOS RAKOWY
500 g raków w skorupie (mogą być mrożone)
100 ml wytrawnego białego wina
2 cebule
1-2 łyżki masła
1 mała marchew
1,5 l śmietany 30%
500 g świeżego pomidora
łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz

KURKI
1 kg kurek
szalotki
100 g masła
ząbek czosnku
sól
pieprz

POR
1 duży por
olej

DO PODANIA
pęczek natki pietruszki
10 brukselek

ZDJĘCIE: RENATA TARGOSZ
PRZEPIS: RAFAŁ TARGOSZ

KNEDEL: Mleko zagotuj z 90 g masła i przyprawami · Wsypuj mąkę energicznie mieszając, zaparz · Odstaw do ostudzenia, następnie dodaj pojedynczo żółtka, cały czas ubijając przy pomocy robota kuchennego · Oczyszczony filet ze szczupaka pokrój na małe kawałki · Zmiksuj je w blenderze, dodając partiami 200 g masła oraz śmietanę · Wymieszaj dokładnie z ciastem parzonym i odstaw do lodówki na 2 godziny · Przełóż masę na folię spożywczą · Zawiń dokładnie w rulon, delikatnie zroluj i zawiąż na końcach · Parz we wrzątku około 30-40 minut (knedle można formować również przy pomocy łyżki i parzyć bezpośrednio w osolonym wrzątku) · Knedla przestudź i wyjmij z folii · Zapiekaj 5-10 minut w temperaturze 180°C.

SOS RAKOWY: Raki zblenduj lub ubij · Przełóż na patelnię razem z pokrojonymi warzywami, podsmaż na maśle · Wlej wino i odparuj je · Dodaj drobno pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy · Zredukuj · Dodaj śmietanę i redukuj do konsystencji gęstego syropu · Przetrzyj przez sito.

KURKI: Szalotkę i czosnek obierz, pokrój drobno · Kurki dokładnie oczyść · Smaż je na sucho na gorącej patelni, a następnie dodaj masło i podsmaż z szalotką i czosnkiem · Dopraw solą i pieprzem, zachowaj ciepłe do podania.

POR: Pora obierz, pokrój metodą julienne i usmaż na głębokim tłuszczu · Odsącz na bibule lub ręczniku papierowym.

SPOSÓB PODANIA: Na talerz nałóż sos, następnie kurki i knedel · Udekoruj sparzonymi listkami brukselki, julienne z pora oraz natką pietruszki.

Więcej podobnych przepisów