Koszyk

×

GRILLOWANY SCHAB

GRILLOWANY SCHAB Z SAŁATKĄ Z RZODKIEWEK I KOPERKU PODAWANY Z KREMEM KALA

(4 porcje)

600 g schabu pokrojonego na 4 plastry
2 łyżeczki ziaren koperku
2 łyżeczki ziaren fenkułu
2 łyżeczki ziaren kminku
1½ łyżki cukru nierafinowanego
2 łyżeczki tymianku
sól i czarny pieprz

KREME KALAFIOROWY
300 g kalafiora
200 ml mleka
200-250 ml crème fraîche
sok z cytryny
sól i biały pieprz

SAŁATKA Z RZODKIEWEK I KOPERKU
1 pęczek rzodkiewek
150 g groszku cukrowego
1 cebula szalotka
200 ml zielonego groszku
1 pęczek koperku
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego
sól i czarny pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Z SAŁATKĄ Z RZODKIEWEK I KOPERKU PODAWANY Z KREMEM KALAFIOROWYM

Na suchej patelni upraż ziarna koperku, fenkułu i kminku • Następnie rozgnieć je w moździerzu z cukrem, tymiankiem, solą i czarnym pieprzem • Mieszaniną przypraw natrzyj plastry schabu i grilluj je na średnim ogniu.

KREME KALAFIOROWY: Pokrój różyczki kalafiora na mniejsze kawałki • Kalafior ugotuj na miękko w mleku i zmiksuj na gładko • Dodaj crème fraîche i dopraw sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

SAŁATKA Z RZODKIEWEK I KOPERKU: Pokrój rzodkiewkę na plasterki, opłucz groszek cukrowy i przekrój na pół • Posiekaj drobno szalotkę • Porwij koperek • Wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę i dopraw ją solą i czarnym pieprzem.

Więcej podobnych przepisów