Koszyk

×

GRILLOWANE PASTERNAKI Z PESTO

P

(4 porcje)

8 pasternaków
olej rzepakowy
sól i czarny pieprz

PESTO Z ORZECHÓW LASKOWYCH I PIETRUSZKI
100 ml orzechów laskowych
skórka i sok z 1 cytryny
500 ml listków pietruszki
300 ml oleju rzepakowego
200 ml startego szwedzkiego żółtego sera
prästost
sól i czarny pieprz

zielona sałata

 

PRZEPIS: MALIN ANDERSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Obierz pasternaki i pokrój je wzdłuż na plastry o grubości ½ cm • Grilluj je pośrednio, smarując za pomocą pędzla olejem rzepakowym • Posyp solą i pieprzem. 

PESTO Z ORZECHÓW LASKOWYCH I PIETRUSZKI: Na suchej patelni upraż orzechy laskowe, a następnie wytrzyj je w ręcznik tak, aby odpadła z nich łupinka • Zetrzyj skórkę z cytryny, a z owocu wyciśnij sok • Zmiksuj orzechy laskowe, pietruszkę i 200 ml oleju rzepakowego • Wymieszaj skórkę cytrynową z żółtym serem; dopraw sokiem cytrynowym, solą i czarnym pieprzem • Dodawaj resztę oleju tak długo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Do pasternaków podaj zieloną sałatę i polej je pesto.

Więcej podobnych przepisów