Koszyk

×

GRILLOWANE OSTRYGI I PRZEGRZEBKI Z MASŁEM CZOSNKOWYM

2

(6 porcji)

6 dużych ostryg
6 przegrzebków w muszlach
2 ząbki czosnku
6 łyżek masła
1 chleb

 

PRZEPIS: PAUL CUNNINGHAM
ZDJĘCIE: LINE FALCK

To wyjątkowe połączenie. Słodkawy smak przegrzebków spotyka się z mineralnym smakiem ostryg. Zręczny obrót na grillu sprawi, że małże będą miały bardziej zwartą konsystencję.


Otwórz ostrygi i przegrzebki • Sok, który puściły, przelej do miski • Pokrój miąższ ostryg i przegrzebków na duże kawałki i ułóż go w misce z sokiem • Wyciśnij czosnek do masła i dokładnie wymieszaj • Wlej po łyżce masy z małżami do muszli po przegrzebkach • Dodaj do nich po łyżce masła czosnkowego • Grilluj je w piekarniku około 2 minut, aż powierzchnia stanie się złotobrązowa i masło zacznie delikatnie bulgotać • Podawaj z dobrym chlebem.

Więcej podobnych przepisów