GNOCCHI W CYTRYNIE I SZAŁWII Z KARKÓWKĄ CIELĘCĄ, SOCZEWICĄ I CZERWONĄ CEBULĄ

GNOCCHI: Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę • Posól i dodaj jajko • Wyrób ciasto, dodając małymi porcjami mąkę (ilość mąki zależy od odmiany użytych ziemniaków); ciasto jest gotowe, kiedy nie przywiera do palców • Uformuj z ciasta długie wałeczki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki • Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie (nie gotuj zbyt wielu sztuk naraz) • Gnocchi są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię.

SPOSÓB PODANIA: Obierz cebulki i ugotuj je w tej samej wodzie, w której gotowały się gnocchi • Rozpuść masło • Zetrzyj skórkę z cytryny, dodaj ją do masła razem z listkami szałwii i na tak doprawionym maśle usmaż gnocchi (wszystkie kluseczki nie zmieszczą się jednocześnie na patelni, zatem usmaż je w dwóch etapach) • Wyjmij szałwię • Dodaj ugotowaną soczewicę, mięso i gotowane cebulki; mieszaj, aż wszystkie składniki się podgrzeją • Dopraw solą i pieprzem • Przełóż na talerz, posyp skórką startą z cytryny i listkami szałwii • Podawaj z cząstkami cytryny.