DOMOWY KEBAB

Jeśli flankstek jest gruby, pokrój go wzdłuż na kawałki • Posyp mięso przyprawami • Zwiń je i zwiąż sznurkiem • Przyrumień mięso na rozgrzanej patelni • Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C, aż wewnętrzna temperatura mięsa dojdzie do 58°C • Daj mięsu odpocząć • Pokrój je na cienkie plastry.

CHLEBEK PITA: Rozkrusz drożdże w misce • Dolej wodę i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą • Dodaj sól, oliwę i miód • Wsyp większą część mąki i mieszaj ciasto 7-8 minut w robocie kuchennym • Dosyp pozostałą mąkę i mieszaj, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski • Odłóż ciasto do wyrośnięcia przykryte ręcznikiem (około 1 godziny) • Rozgrzej piekarnik d temperatury 250°C, włóż do niego blachę i nagrzej ją • Podziel ciasto na 8 części równej wielkości • Uformuj okrągłe bułeczk i rozwałkuj je do rozmiaru chlebka pita • Ważne, żeby ni rozwałkować ciasta zbyt cienko, chlebek powinien być na tyle gruby, żeby można go było po upieczeniu przedzielić i wypełnić składnikami • Ułóż uformowane chlebki na papierze do pieczeni i przełóż je na rozgrzaną blachę • Zapiekaj chlebk 8-10 minut; będą gotowe, gdy zaczną nabierać brązowego koloru • Wyjmij chlebki z piekarnika i przełóż je na wilgotny ręcznik, aby były miękkie • Chlebki można też zamrozić.

SOS POMIDOROWY: Obierz i posiekaj cebulę i czosnek • Przekrój chili, usuń gniazdo nasienne i posiekaj papryczkę • Zeszklij wszystko razem na odrobinie oleju tak, by składniki nie zdążyły nabrać koloru • Dodaj pomidory i gotuj 10 minut • Zmiksuj wszystko na gładki sos • Dopraw solą i pieprzem • Przestudź.

SOS DO KEBABU: Obierz i zetrzyj czosnek • Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą oraz pieprzem.

KWASZONA CZERWONA CEBULA: Obierz i pokrój cienko cebulę • Skrop sokiem z cytryny i odstaw na co najmniej 30 minut.

SPOSÓB PODANIA: Pokrój pomidory i ogórek na kawałki • Porwij sałatę lodową • Przełóż wszystko do miseczek tak, by każdy mógł skomponować własny kebab w chlebku pita.

 

 

Powiązane