Koszyk

×

CZEKOLADA O SMAKU MISO I SORBET WIŚNIOWY

CZEKOLADA O SMAKU MISO I SORBET WIŚNIOWY

(4-6 porcji)

 

BROWNIE
200 ml cukru
4 jajka
100 g masła
100 g czekolady
100 ml mąki pszennej

 

KREM CZEKOLADOWY Z PASTĄ MISO
150 ml mleka
150 ml śmietany
5 żółtek
50 ml cukru
350 g mlecznej czekolady
2 listki żelatyny
3 łyżki pasty miso

 

MUS WIŚNIOWY
200 ml wiśni
100 ml ponczu
50 ml cukru
½ laski wanilii
50 ml soku z cytryny

 

SORBET WIŚNIOWY
200 g soku z wiśni
100 g syropu cukrowego
(1:1, cukier : woda)
50 g soku z cytryny
30 g wody

DO PODANIA
pokruszone
kruche ciastka
sól shiso
zioła

 

PRZEPIS: FRIDA RONGE & PATRIK FREDRIKSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

BROWNIE: Utrzyj jajka z cukrem • Dodaj rozpuszczone masło z czekoladą • Na koniec wsyp mąkę • Przelej do formy o dowolnym kształcie i zapiekaj 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

KREM CZEKOLADOWY Z PASTĄ MISO: Zagotuj śmietanę z mlekiem • Dodaj żółtka utarte z cukrem • Podgrzej do 81°C • Dodaj mleczną czekoladę i wymieszaj na gładką masę • Wmieszaj pastę miso • Przełóż krem do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki, by się schłodził.

MUS WIŚNIOWY: Wypestkuj wiśnie • Wymieszaj pozostałe składniki, aż roztopi się cukier • Dodaj wiśnie • Odstaw mus w chłodne miejsce (na noc lub kilka dni).

SORBET WIŚNIOWY: Wymieszaj wszystkie składniki i zrób sorbet w maszynie do lodów.

SPOSÓB PODANIA: Podziel brownie na kawałki i uformuj z nich okrąg wraz z kremem czekoladowym i wiśniami • W środek okręgu wkrusz ciastka i ułóż na nich kulkę sorbetu • Udekoruj solą i ziołami.

Więcej podobnych przepisów