CIASTO CZEKOLADOWO-MALINOWE Z BEZĄ LUKRECJOWĄ I MALINAMI

Nagrzej piekarnik do temperatury 185ºC • W garnku roztop masło • Wrzuć do niego maliny, aby się rozmroziły • Gotuj na wolnym ogniu przez minutę i zdejmij garnek z palnika • Wymieszaj cukier z kakao w proszku i dodaj do masła z malinami • Do masy dodawaj pojedynczo jajka • Następnie ostrożnie dosyp mąkę, przesiewając ją przez sitko, i zamieszaj • Przełóż masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy o średnicy 23 cm ze zdejmowaną obręczą • Piecz ciasto w środkowej części piekarnika przez około 25 minut • Ciasto po upieczeniu może być odrobinę, mokre w środku. Wyjmij je i odstaw, by ostygło.

 

BEZA LUKRECJOWA: Nastaw piekarnik na temperaturę 200ºC • Przez minutę ubijaj białka, a następnie dodaj ocet • Partiami dodawaj cukier i lukrecję w proszku, po czym kontynuuj ubijanie białek, aż będą sztywne • Skosztuj i dodaj do smaku lukrecję w proszku • Po ostygnięciu pokryj czekoladowo-malinowe ciasto masą bezową, a następnie wstaw je do piekarnika • Wyjmij ciasto z piekarnika, kiedy beza nabierze odrobinę koloru.

Udekoruj ciasto świeżymi malinami, listkami mięty i startą skórką z limonki.

Powiązane

CIASTO CZEKOLADOWO-MALINOWE