Koszyk

×

CIASTO CZEKOLADOWO-MALINOWE Z BEZĄ LUKRECJOWĄ I MALINAMI

CIASTO CZEKOLADOWO-MALINOWE

(16 porcji)

 

200 g masła
300 ml mrożonych malin
300 ml cukru
100 ml wysokiej jakości kakao w proszku
3 jajka
300 ml mąki pszennej

 

BEZA LUKRECJOWA
białka z 2 jajek
½ ml octu
100 ml cukru
1 łyżeczka lukrecji w proszku, najlepiej z firmy Lakritsfabriken

 

DO DEKORACJI
świeże maliny
starta skórka z limonki
listki mięty

 

 

PRZEPIS: MARTIN JORGENSEN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Nagrzej piekarnik do temperatury 185ºC • W garnku roztop masło • Wrzuć do niego maliny, aby się rozmroziły • Gotuj na wolnym ogniu przez minutę i zdejmij garnek z palnika • Wymieszaj cukier z kakao w proszku i dodaj do masła z malinami • Do masy dodawaj pojedynczo jajka • Następnie ostrożnie dosyp mąkę, przesiewając ją przez sitko, i zamieszaj • Przełóż masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy o średnicy 23 cm ze zdejmowaną obręczą • Piecz ciasto w środkowej części piekarnika przez około 25 minut • Ciasto po upieczeniu może być odrobinę, mokre w środku. Wyjmij je i odstaw, by ostygło.

 

BEZA LUKRECJOWA: Nastaw piekarnik na temperaturę 200ºC • Przez minutę ubijaj białka, a następnie dodaj ocet • Partiami dodawaj cukier i lukrecję w proszku, po czym kontynuuj ubijanie białek, aż będą sztywne • Skosztuj i dodaj do smaku lukrecję w proszku • Po ostygnięciu pokryj czekoladowo-malinowe ciasto masą bezową, a następnie wstaw je do piekarnika • Wyjmij ciasto z piekarnika, kiedy beza nabierze odrobinę koloru.

Udekoruj ciasto świeżymi malinami, listkami mięty i startą skórką z limonki.

Więcej podobnych przepisów