Koszyk

×

ATRAMENTOWY MAKARON Z OMUŁKAMI, ANCHOIS I SEREM PECORINO

ATRAMENTOWY MAKARON Z OMUŁKAMI, ANCHOIS I SEREM PECORINO

(4 porcje)

400 g suszonego makaronu atramentowego
250 g małych różyczek kalafiora
200 ml bulionu z omułków
40 g masła
oliwa
sól
1 kg omułków
3 ząbki czosnku
2 szalotki
400 ml białego wina
8 gałązek tymianku
sól
40 g anchois w oleju
40 g sera pecorino

 

PRZEPIS: MATTIAS LARSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

 

Sprężyste i pełne smaku umami to danie dla miłośników owoców morza. Omułki smakują teraz doskonale, a im późniejsza jesień, tym ich mięso staje się jeszcze delikatniejsze. Najlepiej smakują z piwem pszenicznym.


Oczyść dokładnie omułki i włóż je do zimnej wody na około 30 minut • Wyrzuć te, które są otwarte i nie zamykają się, jeśli lekko w nie uderzysz • Wyjmij omułki cedzakiem i poczekaj, aż woda odcieknie • Obierz i drobno posiekaj czosnek i szalotki • Rozgrzej garnek do wysokiej temperatury • Wlej oliwę, dodaj szalotki, czosnek, tymianek oraz omułki i podsmażaj przez pół minuty • Następnie wlej wino, wsyp sól i przykryj garnek pokrywką • Gotuj omułki 3-5 minut, aż się otworzą • Zdejmij garnek z ognia i wyjmij omułki • Ponownie zagotuj bulion, a następie go przecedź.

Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu • Patelnię lub duży, szeroki garnek rozgrzej do wysokiej temperatury • Wlej odrobinę oliwy, dodaj kalafior i zamieszaj • Dodaj makaron i omułki, wlej bulion i dodaj masło • Zagotuj i dopraw solą • Ułóż makaron na dużym półmisku albo na 4 głębokich talerzach • Dodaj anchois i posyp startym na cienkie plasterki serem.

Więcej podobnych przepisów