BULAJ

al. F. Mamuszki 22 www.bulaj.pl

Bulaj jest usytuowany na sopockiej plaży przy parku Północnym – to kilka kroków od turystycznego zgiełku, można się więc spokojnie delektować widokiem na zatokę i wsłuchiwać w szum fal. Skromny marynistyczny wygląd nie odciąga uwagi od rzeczy, które są najważniejsze: piękna okolicy, potraw i doskonałych win. Autorem tych drugich jest Artur Moroz, który z regionu czerpie to, co najlepsze. Na kartę dań składają się nie tylko ryby z Bałtyku i słodkowodne, ale również gęsina, jagnięcina z Kaszub i inne dobra okolicznych lasów, wód oraz gospodarstw. Niemal jak we włoskiej trattorii nad wszystkim czuwają brat szefa kuchni Mateusz Moroz i uśmiechnięta obsługa.

 


 

Bulaj ('Porthole' in English) is located on Sopot beach, by the border of the Northern Park, just a few steps away from the tourist noise; its guests can relish the view of Gdańsk Bay and listen to the sound of waves. The unassuming maritime design does not distract one from the three crucial elements: the beautiful surroundings, food and excellent wines. The dishes are prepared by Artur Moroz who uses only the best local products. The menu offers not only Baltic and freshwater fish but also goose, lamb from the Kaszuby region, and other goods from nearby forests, waters and farms. Everything is supervised by the chef’s brother Mateusz Moroz and always smiling staff.