Koszyk

×

ZUPA Z ZIELONYM TAJSKIM CURRY

ZUPA Z ZIELONYM TAJSKIM CURRY

(2-4 porcje)

2 zielone papryczki chili
3 cebule sałatkowe
pasta curry
400 ml mleczka kokosowego
1 l bazy do zupy
2 listki limonki kaffir
pokrojone na kawałki
mięso z 1 kurczaka
1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1-2 łyżki sosu rybnego
1-2 łyżki cukru
groszek do dekoracji

BAZA DO ZUP AZJATYCKICH
1 kurczak o wadze około 1,5 kg
3 l wody
3 cebule sałatkowe
1 szalotka
1 papryczka chili
1 duży korzeń imbiru (obrany)
2 listki limonki
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki soli

 

PRZEPIS: GITTE HEIDI RASMUSSEN
ZDJĘCIE: LINE FALCK

Przekrój na pół papryczki chili i usuń gniazda nasienne • Papryczki pokrój w cienkie paski • Przekrój wzdłuż cebule sałatkowe i groszek cukrowy • Podsmaż na patelni pastę curry z odrobiną mleczka kokosowego, aż zacznie pachnieć • Dodaj resztę mleczka kokosowego, bazę do zupy, listki limonki oraz chili i gotuj 5 minut na wolnym ogniu • Dołóż cebulę, groszek, mięso z kurczaka i gotuj 2-3 minuty • Dopraw zupę limonką, sosem rybnym i cukrem • Zupę podawaj od razu, udekorowaną groszkiem. 

Oczyszczonego kurczaka umieść w garnku z wodą • Gotuj na małym ogniu i od czasu do czasu mieszaj • Dodaj cebulę sałatkową, szalotkę, chili, imbir, listki limonki, trawę cytrynową i sól • Gotuj wszystko około godziny, aż mięso z kurczaka będzie odpowiednio kruche • Wyjmij kurczaka z wywaru i ostudź • Usuń skórę z kurczaka, wykrój mięso z podudzi, pozostaw jedynie piersi, jeśli chcesz je później wykorzystać w innym daniu • Podziel mięso na mniejsze kawałki, które możesz następnie wykorzystać w różnych zupach • Dodaj skórę i podudzia • Odcedź zupę, wybierz łyżką tłuszcz i dopraw solą • Bazę tę można zastosować do zupy z zielonym tajskim curry oraz do czystej zupy z makaronem ryżowym.
 

Więcej podobnych przepisów