Koszyk

×

ZUPA OGÓRKOWA NA ZIMNO ZE SZCZYPIORKIEM

zupa_ogorkowa

(4 porcje)

1 ogórek
1/2 zielonej papryki
1 zielone jabłko
300 ml bulionu z kurczaka
ok. 2 cm zielonej papryczki
chilli
1 duży pęczek szczypiorku
1 łyżka octu winnego
z białego wina
sól i pieprz

DO PODANIA
4 łyżki tureckiego jogurtu
oliwa
 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Wszystkie składniki powinny być schłodzone • Zagotuj bulion z kurczaka i ostudź go • Obierz ogórek i pokrój go na duże kawałki • Pokrój paprykę i jabłko na duże kawałki • Do miksera włóż ogórek, paprykę, jabłko i chilli, a następnie stopniowo dodawaj bulion z kurczaka • Miksując, dodaj też szczypiorek; ilość szczypiorku zależy od intensywności jego smaku, ale mały kopczyk o średnicy wielkości pięciozłotówki powinien być w sam raz • Ilość chilli również zależy od jej ostrości, dodawaj ją więc niewielkimi porcjami, próbując potrawy • Dopraw zupę octem winnym z białego wina, solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Wlej zupę do schłodzonych talerzy • Dodaj porcję jogurtu i polej oliwą.
 

Więcej podobnych przepisów