Koszyk

×

SAŁATKA Z MARCHEWKAMI MARYNOWANYMI W IMBIRZE I HUMMUSEM Z BURAKAMI

eat your greens

MARCHEWKI MARYNOWANE W IMBIRZE
400 ml marchwi
imbir (2 cm)
50 ml octu (12%)
50 ml cukru
150 ml wody

HUMMUS Z CZERWONYMI BURAKAMI
40 g tahini
2 duże czerwone buraki (250 g)
200 g ciecierzycy
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny

ZIOŁOWY WINEGRET
150 ml oliwy tłoczonej na zimno
1 duży pęczek pietruszki, bazylii i tymianku
sok z 1/2 cytryny
1/2 zielonej papryki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
75 ml wody
sól
pieprz

DO PODANIA
400 ml quinoi
2 awokado
1 brokuł
1/2 ogórka
100 ml pestek dyni i ziaren słonecznika (suszone)
mix sałat

 

PRZEPIS: HOLY GREENS
ZDJĘCIE: DAVID BACK

MARCHEWKI MARYNOWANE W IMBIRZE: Przygotuj zalewę z octu, cukru, wody i pokrojonego na kawałki imbiru ● Zalej nią drobno startą marchew ● Odstaw w chłodne miejsce na pół godziny przed podaniem ● Zalewę można przechowywać ok. 5 dni w chłodnym miejscu. hummus z czerwonymi burakami: Ugotuj buraki ● Zmiksuj tahini, buraki, ciecierzycę, czosnek i sok z cytryny na gładki krem.

ZIOŁOWY WINEGRET: Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj ● Dopraw solą i pieprzem. sposób podania: Ugotuj quinoę, sparz brokuł ● Awokado pokrój w plastry, a ogórek zetrzyj lub pokrój w drobne paski ● Opłucz sałatę, osusz ją i wyłóż na półmisek ● Ułóż na niej quinoę, awokado, marchew i ogórek ● Podziel brokuł na mniejsze cząstki i ułóż je, posypując pestkami dyni i ziarnamisłonecznika ● Na wierzch dodaj hummus i podawaj z winegretem wlanym do osobnego naczynia.

Więcej podobnych przepisów