Koszyk

×

SAŁATKA Z DORSZA I MARYNOWANYCH MARCHEWEK

S

(4 porcje)

500-600 g dorsza
mąka pszenna
jajko
mąka panko
sól
pieprz
masło

MARYNOWANE MARCHEWKI
4-6 marchewek
50 ml octu 12%
100 ml cukru
150 ml wody
sól

DO PODANIA
150 g zielonej fasolki
4 jajka
1 cytryna
2 młode żółte cebule
sałata lodowa
sałata baby gem
kiełki sałaty
oliwa z oliwek
sól
pieprz

 

PRZEPIS: MALIN ANDERSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

 

Pokrój dorsza na mniejsze kawałki • Panieruj dwukrotnie w mące pszennej wymieszanej z solą i pieprzem, następnie w jajku, a na końcu w mące panko • Smaż rybę na maśle.

MARYNOWANE MARCHEWKI: Obierz marchewki lub oczyść je szczoteczką • Gotuj je w osolonej wodzie, aż będą miękkie • Zagotuj ocet z cukrem i wodą • Pokrój marchewki na mniejsze kawałki i włóż je do zalewy octowej • Odstaw w zimne miejsce do naciągnięcia na co najmniej godzinę. 

SPOSÓB PODANIA: Ugotuj fasolkę tak, by w środku była jędrna• Jajka gotuj 4 minuty, a następnie ostudź i zdejmij skorupki • Przed podaniem przetnij je na pół • Pokrój cytrynę na cząstki, a cebule w paski • Porwij sałaty na duże kawałki i włóż je do miski albo ułóż na półmisku • Na listkach sałaty ułóż marchewki, fasolkę, cząstki cytryny, cebulę i smażonego dorsza • Na koniec polej oliwą z oliwek i oprósz solą oraz pieprzem

Więcej podobnych przepisów