Koszyk

×

PIZZA Z GRILLA

PIZZA Z GRILLA

(4 porcje)

4 porcje ciasta do pizzy

SZYBKI SOS POMIDOROWY
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml przetartych pomidorów
3 łyżki sosu chili
½ łyżki suszonego oregano
sól i czarny pieprz

DODATKI
2 sery mozzarella z mleka bawolego
150 g pomidorków wiśniowych
400 g wędliny bresaola
300 ml rukoli
bazylia
oregano

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Łatwy sposób przygotowania pizzy. Rozwałkuj i piecz ciasto na posypanej mąką folii aluminiowej. W tym celu najlepiej użyć grilla z przykrywką.


Wymieszaj ciasto na pizzę i odstaw, aby wyrosło • Aby zyskać na czasie, możesz użyć gotowego ciasta, które nie musi wyrosnąć.

SZYBKI SOS POMIDOROWY: Posiekaj drobno cebulę szalotkę i czosnek • Podsmaż cebulę na łyżce oliwy z oliwek i dodaj przetarte pomidory, sos chili i oregano • Gotuj, aż zgęstnieje, na koniec dodaj łyżkę oliwy z oliwek, sól i czarny pieprz.

Rozwałkuj ciasto na pizzę i rozprowadź na nim sos pomidorowy • Połam mozzarellę na duże kawałki, pokrój pomidorki wiśniowe i posyp nimi ser • Na grillu połóż arkusz folii aluminiowej, a na nim ułóż pizzę • Grilluj przez około 15 minut, aż spód pizzy będzie upieczony • Na cieście połóż bresaolę i posyp ją rukolą, bazylią i oregano • Pokrój na kawałki i podawaj z jogurtem czosnkowym.

Więcej podobnych przepisów