Koszyk

×

PAJ POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

Paj pomarańczowo-czekoladowy

(12 porcji)

210 g mąki pszennej
150 g masła
25 g cukru pudru
20 g kakao
30 g żółtek
2 łyżeczki zimnej wody

NADZIENIE
200 g gorzkiej czekolady, co najmniej 60%
skórka starta z 1 pomarańczy
200 g śmietany kremówki
70 g miodu
30 g żółtek
40 g masła o temperaturze pokojowej

DO DEKORACJI
zewnętrzna warstwa skórki pomarańczowej

 

PRZEPIS: ÅSA SWANBERG
ZDJĘCIE: MALOU HOLM

Wsyp do miski mąkę, dodaj masło i rozcieraj palcami, aż masa będzie przypominała okruszki • Dodaj cukier puder i kakao, a na koniec żółtko oraz wodę i wymieszaj • Wyrób ciasto i odstaw je w zimne miejsce na 30 minut • Wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia o średnicy około 25 cm (najlepiej ze zdejmowaną obręczą) • Wylep formę ciastem, ponakłuwaj je widelcem i odstaw w zimne miejsce na kolejnych 30 minut • Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz ciasto około 10 minut, a następnie odstaw, aby ostygło. 

NADZIENIE: Umyj i oczyść pomarańczę szczoteczką, a następnie zetrzyj skórkę • Posiekaj drobno czekoladę • Zagotuj śmietanę, dodaj miód i mieszaj, aż się rozpuści • Dodaj skórkę pomarańczową • Odstaw na chwilę, aby płyn przestygł, a następnie szybko ubijając, dodaj roztrzepane żółtko • Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj • Mieszaj, aż czekolada się roztopi, a na koniec dodawaj małymi porcjami masło • Wymieszaj masę na gładką truflę i przełóż na ostudzone ciasto • Wstaw na noc w zimne miejsce, aby masa stężała • Udekoruj startą skórką pomarańczową.
 

Więcej podobnych przepisów