Koszyk

×

MARYNOWANY KABACZEK

marynowany kabaczek

(ok. 1½ l słoik)

3 kabaczki, najlepiej zielone i żółte
3 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
1 mały pęczek tymianku
6 gałązek estragonu
300 ml esencji octowej, 12%
550 ml cukru
900 ml wody
3 łyżeczki soli

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Zbiory kabaczka zazwyczaj bywają obfite i najczęściej nie wiadomo, co z nim robić. W takim przypadku dobrym pomysłem jest zakonserwowanie kabaczka, aby móc się nim cieszyć również jesienią. Dobór ziół jest oczywiście kwestią smaku, więc można je zmieniać według własnego upodobania. My proponujemy klasyczną mieszankę tymianku z estragonem.


Umyj kabaczki i pokrój je wzdłuż na cienkie plastry, najlepiej na szatkownicy typu mandolina • Pokrój cebule i czosnek na plastry • W słoikach układaj warstwami kabaczek, cebulę, czosnek, tymianek i estragon • Zagotuj ocet, cukier, wodę i sól, aż cukier i sól się rozpuszczą • Odstaw, aby marynata stała się letnia • Kabaczek zalej zalewą i zamknij słoiki pokrywką.

Więcej podobnych przepisów