Koszyk

×

KURCZAK Z KALAFIOREM, RZEPĄ I ZIEMNIAKAMI

kurczak z kalafiorem

(4 porcje)

1 kurczak
masło ziołowe
1 cytryna (skórka)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki płatków chili
100 g masła o temperaturze pokojowej

1 mały kalafior
ok. 300 g ziemniaków
3 rzepy
ok. 12 niedużych cebul
olej rzepakowy
sól
pieprz

DO PODANIA
4 cebule sałatkowe

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Rozetnij kurczaka wzdłuż brzucha • Wymieszaj masło z posiekanym czosnkiem oraz ziołami i natrzyj nim kurczaka • Opłucz i oczyść warzywa, a następnie pokrój je w duże kawałki • Wymieszaj warzywa z odrobiną oleju rzepakowego i ułóż wokół kurczaka • Zapiekaj 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C.

SPOSÓB PODANIA: Pokrój cienko cebulę sałatkową i posyp nią kurczaka tuż przed podaniem.

Więcej podobnych przepisów