Koszyk

×

GRUSZKA Z ANYŻEM GWIAZDKOWYM, WANILIĄ I ŚMIETANĄ

gruszka z anyżem_0

(4 porcje)

4 gruszki

1 l wody
200 ml brązowego cukru
3 owoce anyżu gwiazdkowego
1 laska wanilii

ŚMIETANA POMARAŃCZOWA
200 ml kremówki
1 pomarańcza

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

 

Klasyczny deser, który idealnie nadaje się na przyjęcie, ponieważ bardzo łatwo go przygotować. Gruszki będę jeszcze smaczniejsze, jeśli poleżą w syropie przez kilka dni.


Wymieszaj w rondlu wodę z cukrem ● Przekrój laskę wanilii, wyskrob ziarna, wsyp całość do rondla wraz z anyżem i zagotuj ● Obierz gruszki i podetnij u dołu tak, by mogły swobodnie stać ● Włóż je do słoika i zalej syropem ● Gdy przestygną, odstaw w chłodne miejsce.

ŚMIETANA POMARAŃCZOWA: Ubij śmietanę na lekką i pulchną masę ● Zetrzyj na drobnych oczkach skórkę pomarańczy.

SPOSÓB PODANIA: Ustaw gruszki na talerzykach ● Nałóż łyżką śmietanę i posyp startą skórką pomarańczy ● Skrop odrobiną syropu.

Więcej podobnych przepisów