Koszyk

×

FRITTERSY Z MAJONEZEM OSTRYGOWYM

frittersy

(6 porcji)

12 ziemniaków (np. odmiany King Edward)

MAJONEZ OSTRYGOWY
2 żółtka
2 łyżki octu winnego
z białego wina
1 łyżka musztardy dijon
sok z 1/2 cytryny
sól
1/2 l oleju neutralnego
12 ostryg

DO FRYTOWANIA
1 l oleju neutralnego
sól morska
 

ZDJĘCIE: LINE FALCK 
PRZEPIS: PAUL CUNNINGHAM

 

DZIEŃ 1, ZIEMNIAKI: Obierz ziemniaki i pokrój je w dość duże łódeczki • Gotuj je 20 minut w osolonej wodzie • Wyłóż na półmisek i gdy ociekną, wstaw na noc do lodówki, co sprawi, że ziemniaki będą kruche po frytowaniu.

DZIEŃ 2, MAJONEZ OSTRYGOWY: Ubij żółtka z octem winnym, musztardą, sokiem z cytryny oraz solą • Ubijając, wlewaj cienkim strumieniem olej, aż osiągniesz pożądaną konsystencję • Otwórz ostrygi i wylej z nich sok • Posiekaj ostrygi i dodaj do majonezu.

DZIEŃ 3, FRITTERSY: W dużym garnku lub frytownicy rozgrzej olej do temperatury 130°C • Smaż ziemniaki porcjami na złoty kolor • Przełóż je na papier, by nieco ostygły • Rozgrzej olej do temperatury 195°C i ponownie smaż ziemniaczane łódeczki, by były kruche • Po wyciągnięciu posyp je solą morską.

Podawaj frittersy z majonezem ostrygowym.
 

Więcej podobnych przepisów