Koszyk

×

CLAFOUTIS Z MALINAMI

„CLAFOUTIS” Z MALINAMI

(ok. 10 sztuk)

100 g masła
6 jajek
250 ml cukru pudru
100 ml mąki pszennej
100 ml mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 krople olejku z gorzkich migdałów
1/2 cytryny (skórka)
200 ml malin

DO PODANIA
śmietana kremówka
maliny

 

PRZEPIS: SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Clafoutis to klasyczny francuski deser, który według oryginalnej receptury powinien zawierać wiśnie. Ale maliny wcale nie są gorsze! Zwłaszcza wzbogacone przyrumienionym masłem.


Przyrumień masło • Ubij jajka i cukier puder na puszystą masę • Wymieszaj suche składniki • Połącz masę i oba rodzaje mąki • Wlej przyrumienione masło, olejek z gorzkich migdałów i dodaj skórkę startą z cytryny • Wlej ciasto do foremek i dodaj maliny • Piecz około 20 minut w 175°C. 

SPOSÓB PODANIA: Ubij kremówkę i podawaj ją do ciasta wraz z malinami. 

Spróbuj ugnieść masę migdałową i połączyć ze śmietaną • Migdałowa śmietana dodana do ciasta smakuje wyśmienicie!

Więcej podobnych przepisów