Koszyk

×

CEVICHE Z RYBY

La Baya4a

(4 porcje)

400 g świeżego filetu
z dorsza
100 g czerwonej cebuli
50 g ají limo
12 limonek
4 g świeżej kolendry
sól morska
czerwony pieprz

CAMOTE
200 g batatów

CANCHA
100 g kukurydzy chulpe
10 ml oleju rzepakowego
szczypta soli morskiej

DO PODANIA
algi cochayuyo
algi wakame
czerwona papryczka chili
listek kolendry

 

PRZEPIS: PEDRO SALAZAR / LA BAYA
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

Filet z dorsza pokrój w kostkę o boku około jednego centymetra i włóż do metalowej miseczki • Posól i delikatnie wymieszaj • Wyciśnij sok z limonki i wymieszaj • Powtarzaj czynność, aż do wyciśnięcia soku ze wszystkich limonek • Musi powstać biały sok, wyglądem przypominający mleko • Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, papryczkę chili i pokrojoną świeżą kolendrę • Wymieszaj i dopraw czerwonym pieprzem oraz solą.

CAMOTE: Bataty ugotuj w wodzie do miękkości • Odstaw do wystygnięcia.

CANCHA: Na patelnię wlej olej i wrzuć kukurydzę • Smaż, mieszając, do zrumienienia • Dopraw solą • Odstaw do wystygnięcia.

SPOSÓB PODANIA: Ceviche wyłóż na głęboki talerz • Obok ułóż plasterki lub kostki batatów oraz kukurydzę cancha • Udekoruj plasterkami papryczki chili, kolendrą oraz wodorostami cochayuyo i wakame.

Więcej podobnych przepisów