Sztuka według Gaggenau

Gaggenau jest jedną z najbardziej luksusowych marek AGD na świecie. Od 1683 roku wyznacza nowe szlaki w sztuce gotowania, a jej urządzenia inspirują do tworzenia kulinarnych arcydzieł na miarę najwybitniejszych szefów kuchni. W myśl swojej filozofii marka czerpie z piękna, dóbr kultury i sztuki. W jej nurcie wyczuwa się tradycję i szacunek dla rękodzieła, niepowtarzalny smak luksusu, a nawet szczyptę awangardy.

Gaggenau

Marka od wieków kultywuje i pielęgnuje wypracowane przez siebie wartości. Ogromny wpływ na jego ekskluzywny charakter ma ponad trzystuletnie dziedzictwo. Sens jej istnienia stanowi rzemiosło, szlachectwo materiałów i pionierska myśl.Według Gaggenau w sztuce waży każdy najdrobniejszy element. Dlatego projektując i tworząc swoje urządzenia dba o najmniejszy szczegół. Bowiem to detale stanowią różnice. Estetyka i bogactwo wnętrza czyni z każdego urządzenia kompletną i niepowtarzalną kompozycję.

Gaggenau

Na jego wyjątkową kolekcję urządzeń marki składają się piekarniki, ekspresy do kawy, płyty grzewcze, wyciągi kuchenne, chłodziarki (także do wina), zmywarki oraz pralki. Szczególne miejsce w ofercie Gaggenau zajmują urządzenia chłodnicze.
Spośród 840 procesów koniecznych do montażu chłodziarek, 813 jest wykonywanych w sposób nieautomatyczny. Inspirowana wielką architekturą nowa seria Vario 400 została zaprojektowana z myślą o miłośnikach estetyki najwyższych lotów. W każdym z modułów drzemie ogromny potencjał do tworzenia niezwykłych kompozycji i niepowtarzalnych stref chłodniczych, które na nowo zdefiniują przestrzeń kuchni. 

Vario 400

Przeszklony front chłodziarek do wina serii Vario 400 idealnie eksponuje bogatą kolekcję wina. Nadaje kuchni prestiżu. Wewnątrz znajdują się eleganckie, dębowe półki ujęte w stylowe, aluminiowe ramy w kolorze antracytu. Inspiracją do ich powstania były dębowe piwniczne beczki, w których dojrzewa wino. Półki można całkowicie wysunąć lub regulować ich wysokość, podkreślając wyjątkowość zbiorów. Duża tafla drzwi. Za nią skrywa się piękne wnętrze chłodziarek: funkcjonalne i doskonale zagospodarowane. Wewnętrzne półki ze szkła są niemal niedostrzegalne, co potęguje wrażenie ogromnej przestrzeni. Ciepła barwa oświetlenia LED pięknie eksponuje aluminiowe półki na drzwiach w kolorze antracytu. Tak prezentują się urządzenia chłodnicze Gaggenau Vario 400.

Płyta indukcyjna

Płyty grzewcze marki Gaggenau dają kulinarną swobodę. W ramach serii można je dowolnie łączyć, by stworzyły unikalną kompozycję. Uniwersalną płytę indukcyjną z funkcją flex można wzbogacić o wentylację blatową i grill Teppan Yaki. Kulinarna fantazja nie zna granic. Bezstrefowa płyta indukcyjna CX 492 marki Gaggenau została zaprojektowana z myślą o profesjonalistach i koneserach doświadczeń kulinarnych o najwyższym standardzie. Zwiększona powierzchnia 90 centymetrów daje szerokie pole do rozwinięcia kulinarnej wyobraźni. Cechą charakterystyczną piekarników Gaggenau jest ich wnętrze pokryte niebieską emalią. Patent na nią prawie od wieku się nie zmienił się i do dziś stanowi ściśle chronioną tajemnicę. Wiadomo tylko, że w jej skład wchodzą szklane płytki.

Witek Iwański

Ambasadorem marki jest utalentowany szef kuchni młodego pokolenia – Witek Iwański. Kucharz, który wielokrotnie współpracował z FOOD & FRIENDS, gotując u boku uhonorowanych, gwiazdkowych szefów kuchnie, zaczynał od technikum gastronomicznego. Następnie odbył liczne staże w pięciogwiazdkowych warszawskich restauracjach u boku najwybitniejszych mistrzów kulinarnych. Jego kariera rozkwitła, gdy objął stanowisko szefa kuchni w restauracji Aruana.

Witek Iwański

W 2013 roku jako jedyny w historii ekskluzywnej gali Wine & Food Noble Night stworzył menu, które zwyciężyło we wszystkich 4 kategoriach ocenianych przez tysiąc uczestników oraz członków profesjonalnego jury. W 2014 roku zdobył główną nagrodę w kategorii „Młody Talent” na gali promującej pierwszą edycję polskiej wersji przewodnika Gault & Millau. Sukces powtórzył w 2016 roku otrzymując tytuł Kucharza Roku regionu Centrum. Został również doceniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, która przyznała mu tytuł Chef de L’Avenir. Kuchnię polską prezentował między innymi w Nowym Yorku na zaproszenie Konsulatu Generalnego. Swoją wiedzę pogłębiał we Francji, Norwegii, Szwecji, a ostatnio w Hiszpanii. Od 2017 roku zajmuje stanowisko Head Chef w hotelu Raffles Europejski Warsaw. W 2018 roku przewodnik Gault & Millau uhonorował Witka Iwańskiego tytułem Szefa Roku.

www.gaggenau.com/pl