Szóstka i kolacja u przyjaciół kilku

Osiem lat temu, gdy opuściła Warszawę i udała się do Berlina, zarzekała się, że już do niej nie wróci. W październiku ubiegłego roku, gdy rozmawialiśmy z Julią Bosski von Poniatoski podczas jednej z organizowanych przez nią w stolicy Niemiec kolacji, nie była już tego taka pewna. Natomiast w lipcu dostaliśmy zaproszenie na wydarzenie pod nazwą Kolacja u Przyjaciół Kilku w nowo otwartej restauracji Szóstka w hotelu Warszawa. Gościem specjalnym był turecki superszef Maksut Askar.

Kolacja

Kolacja

Czyżby miało to oznaczać, że znane nie tylko berlińczykom Obiady Czwartkowe trafią do Polski? Niekoniecznie w takiej samej formule, ale coś jest na rzeczy. –  W Berlinie moim celem było odkrywanie przed mieszkańcami miasta i obcokrajowcami prawdziwego, nieznanego im oblicza polskich kulinariów i kultury. Jak teraz mam cel? Właściwie ten sam. Nadal chcę promować Polskę, tym razem jednak zapraszając gości z zagranicy. Robię to jednak również dla Polaków, którzy często nie mają świadomości, co się dzieje w polskiej modzie, kulinariach czy winiarstwie. To dla nich wszystkich stworzyłam serię różnych eventów – tłumaczy Julia.

Kolacja

Tego lipcowego wieczora w Hotelu Warszawa polsko-tureckie menu współtworzyli Darek Barański oraz Maksut Askar, prowadzący w Istambule wielokrotnie nagradzaną znaną w świecie restaurację Neolokal, która znajduje się w nietuzinkowej lokalizacji –  kompleksie kulturalnym SALT Galata, dawnej siedzibie centralnego banku Imperium Osmańskiego. 

kolacja

Kolacja

–  Maksuta poznałam rok temu podczas międzynarodowego wydarzenia gastronomicznego Terroir Warsaw. Od tego momentu utrzymywaliśmy kontakt. Bardzo go cenię jako człowieka i szefa kuchni, dlatego postanowiłam zaprosić go na jedno z moich wydarzeń do Warszawy, co Maksut przyjął z ogromną radością. Wraz z Darkiem Barańskim stworzyli w kuchni zgodny kreatywny duet – mówi Julia.  

Kolacja

Maksut to kucharz, o którym się mówi, że gotuje prosto z serca, serwując gościom w wyrafinowanej formie kulinarne wspomnienia z dzieciństwa, celebrując swoje anatolijskie korzenie i tradycje. Dokłada wszelkich starań, aby nadając kuchni Anatolii współczesną formę, zbudować most między przeszłością a przyszłością i w ten sposób zachować kulinarne dziedzictwo dla kolejnych pokoleń. Wraz z Darkiem Barańskim gość znad cieśniny Bosfor podjął tym razem wyzwanie reinterpretacji tradycji tureckich wpisanych w polski kontekst. Kucharze zaskoczyli gości lokalnym menu z odrobiną orientalnych smaków, które zostało stworzone podczas wizyty w jednym z okolicznych gospodarstw. 

Kolacja

Kolacja

Maksut Askar poeksperymentował nieco z najlepszymi polskimi produktami, wśród których znalazł się między innymi słynny pstrąg ojcowski. –  Ponieważ moim celem jest również promocja polskich składników, zadaniem Maksuta, który przywiózł ze sobą jedynie przyprawy, było wyczarowanie tureckości w daniach z naszych lokalnych, sezonowych składników – wyjaśnia nam Julia, dodając: – Nasz gość z Turcji zachwycił się pstrągiem pochodzącym z hodowli Agnieszki Sendor, która wraz z mamą Magdą Węgiel przywróciła tradycyjną hodowlę tej ryby w Ojcowskim Parku Narodowym. Do wspaniałych dań podano wina z Winnicy Skarpa Dobrska, Moderny, Dwórzna oraz Winnicy Kojder, a także z austriackich winnic Heisse oraz Weingut Kolfok.

Kolacja

Kolacja

Misją Julii jest – jak mówi – stworzenie międzynarodowego salonu kultury, by osoby reprezentujące różne branże mogły się poznać, porozmawiać, a także oczywiście wspaniale zjeść i wypić. – Urzekła mnie restauracja Szóstka. Kiedy ją zobaczyłam w maju, wydała mi się miejscem wręcz stworzonym na cocktail party na tarasie, miejscem spotkań fantastycznych osób – mówi Julia. 

Kolacja

Już w kolejnej edycji FOOD & FRIENDS poznacie tę restaurację bliżej, natomiast Julia zapowiada kolejne firmowane przez siebie wydarzenia. – Już wkrótce w hotelu Raffles Europejski Warsaw dania stworzy kolejny kulinarny duet:  Sebastian Leyer, szef kuchni gwiazdkowej Pauly Saal Bar Restaurant w Berlinie, oraz Beñat Alonso z restauracji Europejski Grill – mówi Julia.

TEKST: IGOR GRZESZCZUK, MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA