FOOD & FRIENDS to magazyn kulinarno-lifestyle’owy stworzony w 2010 roku przez przyjaciół dla przyjaciół ceniących sobie wspólne spędzanie czasu w miejscach, gdzie wyjątkowe jedzenie pełni szczególną rolę.
Najnowsze artykuły
Zielona Stolica Europy
W 2023 roku za sprawą goszczącej tu finałowej gali The World’s 50 Best Restaurants w Walencji…
FOOD & FUTURE vol. 5
W obliczu zmieniającego się świata kuchnia przyszłości staje się tematem nieustannych…
Znajome smaki z gwiazdkowej Botti
W tegorocznym konkursie dla foodies organizowanym wspólnie przez FOOD & FRIENDS oraz Thermomix…
FOOD & FRIENDS x Thermomix: Bufet – znajome smaki
Choć proste, kryją w sobie magię. Przenoszą nas w czasie i przestrzeni, przywołując…
Nasz Partner
Cisowianka Perlage to musująca woda pochodząca z nałęczowskich pokładów wodonośnych nierozerwalnie związanych z mikroklimatem uzdrowiskowym. Od lat ta wyjątkowa marka towarzyszy FOOD & FRIENDS w kulinarnych podróżach, ale i w organizowanych przez nas wydarzeniach, na które do Polski przyjeżdżają jedni z najlepszych w świecie szefów kuchni.
Kup prenumeratę FOOD & FRIENDS
Zapraszamy do Walencji i wyjątkowych adresów kulinarnych: Omy oraz Rozbrata 20.
Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2023
Gdy trzynaście lat temu zaczynaliśmy naszą przygodę z FOOD & FRIENDS, sztokholmskie…
Rumour by Rácz Jenő
Jenő Rácz uczył się od wielu doskonałych szefów kuchni w ikonicznych miastach kulinarnego…
FOOD & FUTURE / EAST MEETS EAST
Opowieści o kuchni przyszłości nie można bez wątpienia tworzyć, nie spoglądając w…
Kierunek Walencja
Numer 1 (62)
W wiosennej edycji przenosimy naszych czytelników do magicznej Walencji. Miasto, które w tym roku otrzymało tytuł Zielonej Stolicy Europy, promuje się wśród foodies jako jedna z najważniejszych destynacji Hiszpanii. Nie mogło zatem i nas tutaj zabraknąć.
Nieustannie podróżujemy, poszukując nowych kulinarnych przygód i przyjaciół. Nasze ulubione miejsca oznaczamy nie tylko na mapie, ale także na drzwiach restauracji. Te starannie wyselekcjonowane promujemy zarówno w naszym magazynie, social mediach jak i na stronie internetowej. Może i twoja restauracja ma to, czego potrzeba, aby zostać jednym z naszych Ulubionych Adresów?
Przepisy
ŚLEDŹ, SAŁATKA Z KALAREPY I RZODKIEWKI, ŻYTNI CHLEB, MUSZTARDA DIJON
SAŁATKA Z KALAREPY I RZODKIEWKI: Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę • Dodaj majonez i…
SELER PIECZONY, PASTA Z BAKŁAŻANA, SAŁATKA Z WIOSENNYCH WARZYW
Seler piecz w temperaturze 190°C do miękkości, a następnie pokrój na cienkie plastry •…
OŚMIORNICA, MAJONEZ YUZU, BÓB KIMCHI, MŁODE RZODKIEWKI I SZPARAGI
Oczyść ośmiornicę • Gotuj ją do miękkości z warzywami, winem i przyprawami • Wyjmij…